Eikenstein Zeist

Kernwaarden

EIKENSTEIN ZEIST

Wij willen van Eikenstein een goede plek maken om te wonen, werken en verblijven. Voor de eerste bewoners en voor de bewoners na hen. Voor de mensen die op Eikenstein wonen en voor mensen uit de omgeving. Met aandacht voor mensen maar ook met aandacht voor de natuur.

VISIE

Wij denken dat het bij een gebied als Eikenstein mogelijk is om een hoogwaardig woongebied te ontwikkelen met aandacht en ruimte voor maatschappelijke doelen. Daarbij streven we naar een breed draagvlak bij politiek en omgeving. Wij ontwikkelen dan ook anders dan een traditionele projectontwikkelaar of aannemer dat zou doen.

We kijken breder dan alleen ons eigen gebied en werken zo transparant mogelijk. We geloven in de kracht van samenwerking. Met elkaar en met de omgeving. Daarom zijn belangen van stakeholders in de omgeving belangrijk en werken we in een breed samengesteld team met alle nodige kennis en vaardigheden.

SOCIALE COHESIE

We willen van Eikenstein een plek maken die uitnodigt tot ontmoeting tussen buurtbewoners. Mensen die er even willen wandelen, een praatje maken met anderen of op een mooie plek een boek willen lezen. Mensen die hun dagbesteding hebben in het monument, er een kop koffie willen drinken of tijdens een rondje hardlopen even willen pauzeren.

De inrichting van het openbaar gebied is belangrijk om van Eikenstein een bijzondere plek te maken. Ook diversiteit in typen woningen en ruimte voor sociale functies in het hoofdgebouw dragen bij aan sociale cohesie. Een plek waar mensen elkaar kennen en gekend voelen.

RESPECT VOOR HISTORIE

Het monumentale gebouw in chaletstijl uit 1905 was als voormalig landgoed Eikenstein onderdeel van de Stichtse Lustwarande. Het gebouw, het gebied en de verhalen zijn lijnen naar het verleden waar we zuinig op zijn en die we verder willen uitbouwen.

Eikenstein is een parel binnen Zeist met het monumentale hoofdgebouw en met een historie als landgoed en tuchtschool. Niet alleen de stenen of de bomen zijn van belang. Vooral de betekenis die de plek heeft voor mensen in Zeist is van waarde.

Lees hier meer over de historie van Eikenstein.

DUURZAAM & NATUURINCLUSIEF

Bestaande en nieuwe natuur, biodiversiteit en duurzaamheid zijn belangrijke uitgangspunten bij het ontwerp van woningen en landschap voor Eikenstein.

We willen woningen bouwen die duurzamer zijn dan de reguliere eisen in een gebied waar privé-tuinen en de groene structuur in elkaar overlopen. Daarbij zoeken we verbinding met omliggende gebieden zoals het Bajesbos. We creëren een woongebied met ruimte voor biodiversiteit, waterberging en energieopwekking.  Mobiliteitsconcepten met elektrische deelauto’s en deelfietsen kunnen ook bijdragen aan een duurzame woonbuurt.